Homepage > Blogg > Ahimsa – Icke våld

Ahimsa – Icke våld

Hur många gånger har man nu mera inte ställt sig frågan: vad händer i världen?
Allt sånt som man för länge sen bara såg på TV och kände sig hyfsat skonad från, har kommit allt närmre under åren som gått och nu är det plötsligt här!

Mina tankar går i dessa dagar till Norge och det fruktansvärda som hänt!

 

 

Och så börjar jag minnas… tiden då jag kände mig trygg och säker, bo i ett land som Sverige, tillhöra Norden.
”ja jag vill leva, jag vill dö i Norden” går nationalsången.. visst vill jag det, men jag vill inte dö – inte nu! (aldrig nånsin egentligen och mina tankar om huruvida vi som energier omvandlas till andra energier är ett helt annat blogginlägg *s*)

Men faktum är att människor dör runt omkring i vårt  kära Norden och inte av svält eller uttorkning.. utan av att det finns människor som faktiskt går ut för att skada andra och ta deras liv.
VÅLD!

Mitt yogiska hjärta gråter… för ett av de viktigaste och största stegen på Patanjalis åttafaldiga väg som man talar om inom yogan – är AHIMSA, Icke våldet!
Inte mot någon, inte mot någon annan levande varelse och inte heller våld mot sig själv!

Idag på yogamattorna i YogaFlow studion så kunde vi naturligtvis inte börja yoga utan att nämna några ord först om det fruktansvärda som sker i vårt grannland Norge.

Hur ska vi kunna komma ett steg närmre en värld i Icke Våld? Frågar jag mig… hur?

Kan alla människor börja yoga? Kan alla människor skapa förändring? Kan alla människor skapa saker av godhet?

Genom att under morgonens 90 min börja hos oss själva, så hedrade vi alla drabbade i Norge genom att totalt yoga i ahimsa gentemot oss själva, inte bruka våld mot kroppen utan låta andetagen, som fredsmäklare, ta oss igenom asana för asana. Och i vilan tänka minst 1 bra tanke om oss själva…

Jo, jag tror, måste få tro att vi kan börja där! Hos oss själva kan vi skapa förändring som sprider sig som ringar på vattnet och till slut måhända förändra världen.

Brahman skapade världen, en av de största hinduistiska gudarna… Man säger att Vishnu i sin tur upprätthåller den.. men jag tror vi får ta på oss en del av detta nu.

Att upprätthålla världen, med Ahimsa – icke våldet som ledstjärna!

 

Kommentarer

 1. Av Karin den 29 juli, 2011 kl 9:33 f m

  Väl formulerat Malin! Dina ord väcker många trösterika tankar! ha de gott! Jag bejakar Ahimsa i allt jag gör från och m nu!
  Karin i Rättvik

 2. Av Malin den 29 juli, 2011 kl 10:20 f m

  Tack Karin! Det är där vi måste börja, var och en hos sig själv… så kan vi sprida budskapet vidare!
  Må så gott!
  Kram Malin

Lämna en kommentar