Homepage > Blogg > Energi!

Energi!

”energi bevaras alltid och kan bara överföras från en energiform till en annan, och kan aldrig skapas eller förintas
Så står det när man slår upp ordet energi i wikipedia.
Det stärker min tro att allt vi är, är energi! att vi aldrig kan förintas utan bara ändra form..Det känns på något vis tryggt..

Det sägs att vi har 72 000 energikanaler i kroppen. I den indiska filosofin så kallas de för nadier och det är där allt sker. Förändringen! Rörelsen! Det är där, igenom de 72 000 nadierna som vår livsenergi flödar, vår Prana.

Under veckan som gått har vi på yogamattorna utforskat energins magiska krafter. Vad tänker Du på när du hör ordet energi?
Jag tänker ibland på solen. Så mycket mer kraft och energi vi får av ljuset och värmen från denna gigantiska stjärna med strålar fyllda av kraft! och hur trötta vi kan känna oss i månader av mörker. Därför gäller det att hushålla lite med energin vi har. Den må kanske aldrig förintas men den kan omvandlas till någonting negativt om vi inte tar hand om den, om oss och våra kroppar.

Har du någon gång under en dag kommit på dig själv med att hårt bita ihop käkarna?
Krampaktigt hålla i pennan som du skriver med? (vet inte om det är av rädsla att tappa greppet eller vad…?)
Haft folk runt omkring dig som du blir helt slut av? (pass på! energitjuvar!)

Ofta gör vi oss av med på tok för mycket energi i onödan och använder alldeles för mycket kraft på fel ställen. Inte undra på att vi blir trötta.

I yogan blir det väldigt tydligt när vi fördelar kraften fel. Står du i adho mukha svanasana med super mycket kraft i hela kroppen så kommer tillslut axlarna göra ont och armarna bli trötta så de skakar.
Kan vi använda kraften och energin där den behövs och endast där så blir plötsligt din ”hund” en skön vila och istället för att ta, så ger den energi! Återhämtning!

Hur ofta ger du dig själv återhämtning för att ladda om batterierna, ta tillbaka energin, omvandla den till något positivt?

Det är när vi inte gör det, som kroppen kommer reagera. Du kan få ont. Ont i ryggen, magen eller huvudet. Uppleva känslor av stress, ångest, oro och kanske till och med få svårt att sova.
Det som har hänt är att du stryper flödet av prana i kroppen, dina nadier drar i hop sig och blockerar vägen för livsenergin. Din prana får helt enkelt inte plats.

Då kan vi yoga!
Yogans alla asanor öppnar upp kroppen och gör plats! Din prana börjar plötsligt flöda eller skvalpa runt där i kanalerna med glädje. Energi som spritter! Det är härligt 🙂

Att lugnt och stilla lyssna till din brusande ujjayi som förser dig med värme & energi. Att skapa en inre kraft genom att aktivera dina bandhas och att sen röra dig och låta kroppen flöda igenom positionerna med så liten kraft som möjligt, men med energi!
Så länge du låter energin stråla ut genom händer, fingrar, tår och fötter så följer resten av kroppen följsamt med och det är då magin kan ske!

Förändringen, Omvandlingen när kroppen & sinnet plötsligt fylls av någonting annat än trötthet. Nadierna har öppnat upp sig och din prana flödar och du vet under din yogaresa att när som helst finns återhämtningen i balasana om orken tryter innan det är dags att lägga sig och vila i savasana.

Där behövs ingen kraft.
Kroppen lämnar över totalt åt tyngdlagen och andetagen. Och du vilar helt utan kraft men med ett stilla lugn av livsenergi.

Aum Shanti

 

Lämna en kommentar