Homepage > Blogg > Minnen…

Minnen…

Jag stack ner handen i fickan och kände en ihop vikt papperslapp. Tog upp den, vecklade ut den och såg att det var ett gammalt kvitto. Innan jag av ren vana knöglade ihop det för att slänga det så läste jag på det och kände hur en varm våg sköljde genom kroppen och hjärtat slog ett extra slag. Slätade ut kvittot och la det i min ask för speciella minnen… för det var precis vad det var, ett speciellt kvitto, ett speciellt minne från en mycket speciell kväll med ett extra speciellt sällskap! Egentligen hade jag inte behövt spara kvittot, minnena finns där och kommer alltid att göra så.
Alla våra minnen blir en del av vår person, vad skulle vi göra utan dem?
På yogamattan tog jag med mina yogisar på en resa på ”memorylane”… att komma in i rätt stämning genom att bara sitta och minnas tillfällen då kroppen och sinnet var avspänt lugnt och stilla gjorde att vi ganska snart kom in i samma känsla. Att framkalla starkt rotade minnen får kroppen att reagera, en fantastisk känsla och enorm närvaro spred sig i rummet.
När vi så småningom hamnade i stående påminde jag dem om att det faktum att vi står upp inte är självklart. Att påminna oss om att vi faktiskt en gång i tiden har lärt oss att stå gjorde att vi fick en helt annan förnimmelse under fötterna..synd bara att vi inte minns det..när vi reste oss upp på darrande babyben och stog upp för allra första gången. Det måste ha varit en enorm upplevelse!
Från när har du ditt första minne?
Minns du?
På livets väg samlar vi på oss mängder av minnen, en del minns vi, andra inte…vissa minnen kommer tillbaka när vi minst anar det. Genom en doft, eller en låt kan minnen som nästan ligger underst i ryggsäcken komma upp och snabbt kan det gå. Ibland minns vi saker som vi inte visste att vi kom ihåg.
Jag skulle nästan vilja säga att vi bär på två olika ryggsäckar. Dels den ena som tynger ner, den ryggsäck som lättar eller kanske helt försvinner efter ett härligt yogapass med massor av sköna höftöppnare. Den ryggsäck som har gett oss livserfarenhet som vi kanske önskar att vi vore utan.
Sen har vi ryggsäck nummer två! Den som är fylld av härliga minnen, som fortsätter fyllas varje dag men som aldrig blir tung! Tvärt om! den för oss framåt, gör oss starkare och modigare. Den är fylld av minnen, möten, upplevelser och den får plats med hur mycket som helst, den blir aldrig full!
Hur gör vi för att minnas lite mer, lite oftare, lite starkare? för att aldrig glömma?
Jag tror, att ju mer vi kan vara helt och fullt närvarande i nuet, i stunden, exakt precis i denna stund just nu, ju lättare kommer vi att minnas.
Ju mer du kan vara helt och sant närvarande i varje sekund. Så kommer du att minnas varje enskild stund!

Lämna en kommentar